Az Iaidó – 居合道

45c57a184fdb9c44f79134f85d07ff01

Az Iaidó jelentése:

 • Iai – különféle váratlan helyzetekben való találkozás az ellenféllel
 • Dó  – Szellemi út a japán filozófiában.

Test és a szellem együttes fejlesztése kata (formagyakorlatok) útján.
Az Iaidó ezáltal az – az életút, ami megtanít alkalmazkodni a különbözõ konfliktus (ellentétes) helyzetekben, és segít önmagunk lelki, fizikai fejlesztésében. Régen “saya no uchi”-nak hívták, ami átvitt értelemben legyõzhetetlent jelent.

Az Iaido rövid története:

 • XIV. században vívóiskolák alakulnak. A hadviselésben használatos támadó, védekezo technikákra koncentrált a batto, illetve az iai jutsu.
 • XVI. század elejétol (egészen a mai napig) nagy figyelem irányult a “do” fejlesztésére, ami ekkor inkább az egyén személyiségfejlodését szolgálta, mintsem a harci gyakorlatok alkalmazását a mindennapokban.
 • Hayashizaki Jinsuke Shigenobu (1542 – 1621) az iaido, és a Muso Jikiden Eishin Ryu alapítója. Az elbeszélések szerint egy hegy tetején, megfeszített gyakorlás és meditáció útján jutott el a “megvilágosodásig”.
 • 1600 körül kezdodött el a 250 éves béke korszaka Japánban, ezalatt alakult át a jutsu ( -harci gyakorlat)- a “do” formájára
 • 1700 környékén oszlott két nagy ágra az iaido. A Tanimura Ha, ami maradt a Muso Jikiden Eishin Ryunak az ága, és a Shimomura Ha, amibol jelenleg a világon a legismertebb stílus a Muso Shinden Ryu fejlodött ki, Nakayama Hakudo (1869 – 1958) tanítása által.
 • 1967-ben a Nemzetközi Kendo Szövetség égisze alatt válogatták össze a különbözo iskolákból (ryu ha) a Seitei Iai Gata elso hét formagyakorlatát (#1-7). Ezzel megteremtették a különbözõ iskolák közötti összhangot, és az egységes vizsgarendszert.
 • 1980-ban három új formagyakorlattal bovült a Seitei Iai Gata (#8 – 10).
 • 1996-ban, új nevet kap a Seitei Iai; Zen Nihon Kendo Renmei Iaidora változik (Zen Ken Iai).
 • 2000-ben, két új katával bõvült a Zen Ken Seitei Iai Gata (#11 Sougiri; #12: Nukiuchi)

forrás: www.iaido.hu

header2

Mi az Iaido és honnan ered?i·ai·do [ijajdo:] fn. {japán, összetett szó}

 • iai: különféle ellentétes helyzetek*;
 • do: szellemi út (a japán filozófiában); 1 az ~: a katana (japán kard) különféle testtartásokban és helyzetekben alkalmazható módszere; 2 az ~: a test és a szellem együttes fejlesztése kata (formagyakorlatok) útján**.*A Japán i-ai szó két részből tevődik össze, i: ülő helyzet, ai: találkozni az ellenféllel. Azonban ezt a szót a XVI. században a japán vívók általánosították más hasonló -álló, sétáló, páncélban ülő stb. helyzetekre, mint gyűjtőnevet.**Vannak olyan Iaido iskolák is, ahol a képzeletbeli ellenféllel történő gyakorláson kívül, páros gyakorlatokat is tanulnak, melyet fakarddal sajátítanak el (kumitachi).

Hogyan történik az Iaido gyakorlása?

Minden Iaido gyakorlás reishikivel, reihoval (üdvözlési ceremónia) kezdődik, és azzal fejeződik be. A reishiknek több része van, a helynek, a tanárnak, a kardnak külön üdvözlési formái vannak, illetve mokusó-val is párosul, ami a Zen Buddhizmus gyakorlásból (Zazen) átvett, csendben történő ülést jelent. Minden reishikinek szigorú mozgásrendszere van. Az Iaido gyakorlási módszere legnagyobb részt formagyakorlatokból (katákból) áll, amelyet soha véget nem érő számban ismétel a gyakorló! Ez elképzelt helyzetekben, elképzelt ellenfelekkel történik. Iskolától függően 40-50 ilyen helyzetet is be kell tanulnia az Iaidot gyakorlónak. Ugyanakkor vannak iskolák, ahol páros gyakorlatok is részét képezik a tanításnak -bokutóval, bokkennel (fakarddal) kumitachi.

Veszélyes-e gyakorolni az Iaidót?

Kezdőkre nézve semmi veszélyes nincs benne, hiszen fakarddal gyakorolnak. Azonban ha valaki eljut odáig, hogy igazi vagy gyakorló kardot (katana vagy Iai-to) használ, és figyelme nem megfelelő, könnyen megvághatja, vagy szúrhatja magát, nem veszélytelen a gyakorlása.

Hány évesen lehet elkezdeni?

Igazán nincs meghatározva mikor lehet elkezdeni Iaidózni. A régi Japánban az Edo kor előtt, már fiatalon 8 – 9 évesen elkezdték a kard tanulmányozását, azonban a mai modern időkben ez már megváltozott, és inkább a 18 és 70 év közötti, felnőtt élettapasztalattal rendelkezőknek javasolt. Ez elsősorban a gyakorlatok komoly megértésében, mélységében rejlik, illetve egy fegyver használatát kell megtanulni, ami nem gyerekeknek és tizenéveseknek való.

Létezik több fajta Iaido is?

Nem, Iaido csak egyfajta van, ami többek között a különböző Iaido iskolák (ryuha) gyűjtőnevét is jelenti! Magyarán, nem lehet úgy hiteles Iaidot tanulni, hogy nem tudja a gyakorló melyik iskolát képviseli azon belül!

4680faf66b_100749_03-565

Milyen szintek vannak az Iaidóban?

Az Össz Japán Kendo Szövetség (Zen Nihon Kendo Renmei) nemrégiben “csökkentette le” az elérhető fokozatok számát 10 danról 8 danra. Minden fokozatnak megvannak az elvárásai, illetve kivárási idejük. A kivárási idő, az előző sikeresen letett fokozat számának éveit jelenti, tehát a 2. dantól számított kivárási idő 3. danra 2 év. 8. danra 28 év az “aktív kivárási idő” abban az esetben ha minden vizsgája sikeres a gyakorlónak! Vannak esetek, amikor valaki 20-szor, 30-szor próbálja meg a 7. vagy 8. dant mire sikerül azt letenni. Ez persze azt mutatja, hogy ezzel a “csökkentéssel” a vizsgák szigorúbbakká váltak! A danok előtt vannak úgynevezett “kyu” tanuló fokozatok is.

Miért nincsen övszín az Iaidóban?

Az Iaido gondolkodásmódja, mint a Kendóban is, nagyon egyszerű, így azt vallja, hogy egy vívón meglátszik, hogy milyen szinten van, és ehhez nem kell küllembeli megkülönböztetés, ami sokszor csalóka lehet.

Nők is gyakorolhatják az Iaidót?

Igen, és nagyon tehetségeseknek bizonyulnak, mivel nem a fizikai erő számít az Iaidóban.

Miért tartozik egy Kendós szervezethez az Iaido?

A válasz nagyon egyszerű, és természetesen Japánba vezethető vissza. A Kendo és az Iaido eredetileg a kenjitsu (japán vívás) egyik gyakorlási módja volt. Régen a szamurájok mind a kettővel foglalkoztak. A XX. század elején a Japán szempontjából fontosnak tartott harcművészeteket (Judo/Kyudo/Kendo) a Dai Nihon Butokukai szervezet tartotta össze, és ezen belül az Iaido a Kendo egyik részét képezte, mint gyakorlási módszer. A II. Világháború után a Kendo-ra megalakult szervezet az Össz Japán Kendo Szövetség (Zen Nihon Kendo Renmei), melynek a hagyományokat megőrizve része az Iaido is.

Ha balkezes vagyok akkor is Iaidózhatok?

Természetesen igen, de a kard tartása és viselete kötött, és a kardfogatás jobb kezes emberhez lett kialakítva, a kardkészítési módszer is a jobb kezes embereknek készült. Ennek voltak praktikus okai, mint pl. a közlekedésben, hiszen ha egymás mellett elment két szamuráj, és összeütötték a kardtokjukat (saya) az nagy illetlenségnek, modortalanságnak számított, és a legtöbb esetben párbajjal végződött.

forrás: A Magyar Muso Jikiden Eishin Ryu Egyesület

A 21. század elején, Európában, Magyarországon, mi értelme van iaidót gyakorolni?

Talán egyszerűbb azzal kezdeni, hogy mire nem jó:
Nem tanít szabadkezes önvédelmi technikákra, amit az utcán is lehet használni, nem tanít meg, hogyan kell szamurájnak lenni, nem ad szép alakot, illetve izmokat sem…
ellenben
•    Vágni tanít meg, mind a kataná-val, mind a tudatunkkal, akár külső vagy belső legyen az ellenfél.
•    Az iaido az az életút, ami megtanít alkalmazkodni a különböző helyzetekben, és segít önmagunk lelki, fizikai fejlesztésében.

Hírdetés
%d blogger ezt szereti: