Kendó

Az edzésekhez csatlakozni folyamatosan lehetséges.

Csatlakozás minimum 14 éves kortól ajánlott. Felső korhatár nincs.

Kendo_Szövetség_Szórólap_A5_hátlap (2)

Kezdő kendó és iaido csoportokkal kapcsolatos információk:

1. A kendó edzések helye és ideje:

Városligeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, 1146 Budapest, Hermina út 9.

  • Hétfő és Csütörtök: 
    • 19:00-20:30

 2. Szükséges öltözék:

A kezdő csoportban elegendő a kényelmes viselet, például szabadidő nadrág  és póló. Hakama és keiko gi viselete az első teljesített klubvizsgát követően  engedélyezett.

 cropped-mg_9378okff.jpgShinai

Shinai-ról (bambuszkardról) mindenkinek magának kell gondoskodnia.  Különböző méretben kaphatók (férfiak – 39, nők – 38, gyerekek – 37), és tsuba  (markolatvédő korong) is jár hozzá.

A shinai ára ~12.000Ft, egy kezdő keikogi&hakama szett ára 32-35.000 Ft körül van.

 Megfelelő karbantartás és használat mellett a shinai igen sokáig használható. De a  páncélhasználat megszerzéséig szinte biztosan.

3. A Foglalkozások díja:

A tagdíjak negyedéves, féléves, illetve éves díjak lehetnek.

Csak KENDÓ

  • Kereső tagság: 30.000 Ft/ negyedév (2023.04.01-től.)
  • Nem kereső (diák) tagság: 24.000 Ft/ negyedév (2023.04.01-től.)

IAIDÓ és KENDÓ (ill. csak IAIDÓ)

  • Kereső: 20.000 Ft / negyedév 
  • Nem kereső (diák) tagság: 12.000 Ft/ negyedév

A tagdíjakat banki utalással kérjük a Klub számlájára utalni. A számlaszám megtalálható a honlapon. A befizetés határideje rendszerint az adott negyedév első hónapjának vége.

Regisztrációs Díj

A Magyar Kendo Szövetség-i tagsághoz évente regisztrációs díjat kell fizetni, melynek összege felnőtteknek 10900 Ft, diákoknak 9400 Ft személyenként.

4. Az edzéseket vezetik:

  • Abe Tetsushi (kendó Kyoshi  7.dan)
  • Mihalik Hunor (kendó 6.dan, iaidó 7.dan renshi)
  • Kezdőcsoport felelőse: Morvay Gyula (kendó 4.dan), Fekete Tamás (kendó 3.dan), Vaskó Attila (kendó 3.dan)

5. Az edzésről:

Az edzés 19:00-kor kezdődik, de azt megelőzi az átöltözés és a terem közös felmosása, valamint a bemelegítés. Ezért célszerű 18:45 előtt kellő időben megérkezni.

A hakama + gi, illetve később a páncél viseléséhez vizsgát kell tenni, mely megkezdéséhez adott számú edzésen való részvétel szükséges.

_MG_9485okFF

A páncélban való gyakorláshoz elengedhetetlen a megfelelő alapmozgás elsajátítása. Ezért a páncél megszerzéséhez mintegy fél év gyakorlás szükséges.

6. Egyéb tudnivalók:

A Klub levelezőlistájára való feliratkozás végett keresd Morvay Gyulát, vagy írj az mjkkweb@gmail.com-ra.

7. Valamint:

Az edzések nyitottak és szabadon megtekinthetők. Amennyiben felkeltette érdeklődésed a kendo, javasoljuk, hogy gyere el és tekints meg egy edzést.

Közben az esetleges további kérdéseidre is választ kaphatsz.

Várunk szeretettel!

A Kendo Eszméje

Az emberi természet fegyelmezése a japán kard
alapelveinek elsajátítása által.

A kendo gyakorlásának célja az elme és a test formálása, az életerős szellem művelése, a helyes és szigorú gyakorlás révén a fejlődésre való törekvés a kendo művészetében, az emberi becsület és udvariasság tiszteletben tartása, a másokkal való őszinte bánásmód, valamint örökké tartó törekvés önmagunk művelésére.

Ezáltal a kendo gyakorlója képessé válik, hogy szeresse hazáját és embertársait, hozzájáruljon a kultúra fejlődéséhez, és előmozdítsa a békét és a jólétet minden ember között.

Össz-Japán Kendo Szövetség, 1975

Fokozatok

A kendó technikák ismeretében való fejlődést a fokozatokban való előrelépéssel mérik. A kyu és dan mérőrendszerét alkalmazzák, hogy megállapítsák valakinek a kendó tudását. A dan szintek só-dan-tól a hachidan-ig terjednek. Általában hat fokozat létezik a só-dan alatt, melyeket kyu-nak neveznek. A kyu számozás visszafelé halad, közvetlenül a sho-dan alatt kezdődően az ikkyu-val.

Az Összjapán Kendó Szövetségben többé már nem adományozzák a kyu-dan (9) és ju-dan (10) fokozatokat. Mindazonátal a Nemzetközi Kendó Szövetség szabályai a fokozatkoról megengedik a nemzeti kendó szövetségeknek egy különleges biztosság felállítását, mely megfontolhatja ezen fokozatok odaítélését.

Nincsenek látható különbségek a kendó fokozatok között; a kezdők ugyanolyan öltözéket viselhetnek, mint egy magasabb fokozatú judansa.

A vizsgára jelentkezők a vizsgabizottság előtt jelennek meg. Nagyobb, tapasztaltabb vizsgáztatókból álló bizottság a magasabb dan-fokozatokért folyó vizsgán áll fel.

A kendó vizsga jellemzően a vizsgázó tudásának bemutatásából, és bizonyos dan fokozatok esetén további írásbeli vizsgából áll. A hacsi-dan (8 dan) kendó vizsga különösen nehéz, a vizsgázóknak kevesebb, mint 1%-a kapja meg ezt a fokozatot.

Forrás: Wikipédia

Az MJKK-ban a hivatalos kyu fokozatok megszerzése előtt klubos vizsgákat kell tenni. Az első ilyen a sho-kyu vizsga, amely a hakama-gi viselésére jogosítja fel a sikeres vizsgázót.

Pillanatképek az edzésről:

Hírdetés
%d blogger ezt szereti: