Gyerek kendó – 破 HA -csoport

Fizikai jellegzetességei

 • A kendo alapvető mozgásformáinak gyakorlásával fejlődik a gyors, aktív testhasználat. Különösen a felső és alsó test egyensúlyát javítja, ezért jó hatással van a fejlődésben lévő gyermekek izomzatára.
 •  A kendo-ban a bambuszkard használatához szükséges has és hátizmok természetesen erősödnek meg, ami lehetővé teszi a valóban egészséges testtartás kialakulását és fenntartását.
 • A bambuszkard használatának köszönhetően a váll, könyök és csukló ízületek, valamint – a rövid, gyors lábmunka gyakori használatával – a térdízület rugalmasan terhelődik, ami különösen fontos a növekvő csontozatú gyermekek egészséges fejlődése érdekében. Így megelőzhetőek a sportolókra jellemző ízületi problémák.
 • Mozgáskultúrája, a vívás változatos szituációi elé állítva a gyakorlót, hatékonyan fejleszti a távolság érzékelését, és helyes használatát.

 Lelki-szellemi jellemzői

 • A kendo gyakorlása kitartásra, állhatatosságra, szívósságra nevel az életben is
 • A kendo technikái rendkívül gyorsak, és hirtelen történnek, ezért gyors helyzetfelismerésre, lélekjelenlétre van szükség gyakorlása közben. Ezen képességek elsajátítása érdekében az önkontroll folyamatos erősítése elkerülhetetlen feladat.
 • Fejleszti a türelmet és a kitartást, ami ahhoz szükséges, hogy ki tudjuk várni, míg az ellenfél mozgásában egy pillanatnyi lehetőség adódik a támadásra.
 • A kendo harci művészet, de a technikák gyakorlásával meg tudjuk tanulni az erőszak alkalmazásának veszélyeit is. Segíti kialakítani egy reális ön-, és helyzetértékelést.
 • A koncentráció fejlesztésével hozzájárulhat a tanulási képesség javulásához, így a gyermekek nem kerülnek a szokásos „sport, vagy tanulás” dilemma elé.

Társadalmi haszna

 • Mivel kendo-zni nem lehet egyedül, ezért a gyerekeknek meg kell tanulniuk együttműködni, illetve a viselkedés fontosságát a társadalmi kommunikációban.
 • A közös gyakorlás az ellenfelet tiszteletben tartó attitűdre nevel, mivel kölcsönös bizalom nélkül nem lehet fejleszteni önmagunkat.
 • A kendo a japán, és a nemzetközi kultúra része. Fokozatosan tudjuk csak megérteni gondolkozásmódját, mely a más kultúrákkal szembeni rugalmas hozzáállásra nevel. Ezzel egyidejűleg a magyar kultúra is gazdagodik, és tudatosul fontossága a gyermekek nevelése során.

kendo21

Gyermekkorom óta sportolok, 1988 és 1998 között a Ferencvárosi Torna Klub Jégkorong Szakosztályának, és a Magyar utánpótlás-válogatott játékosa voltam.

Kendózni 1999-ben kezdtem a Magyar Japán Kendo Klubban, ahol most is gyakorlok. Jelenleg 4. danos vagyok, és a Magyar kendo válogatott keret tagja.

2005-2006-ban egy szemesztert töltöttem a tokiói Kokushikan Egyetem kendo szakán. Magyarországon a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán végeztem tanulmányaimat.

Tanárom, Abe Tetsushi megbízásából 2008. novembertől klubom gyermekszekciójának felelőse vagyok.

Váradi Ábel

Rólunk írták:

Küzdősport apaszemmel – szimpatika.hu

Videók:

Az idei Sakura Kupán készült innovatív videó, amin mi is szerepelünk…

 

Reklámok